Változókor

FITOösztrogénekben a megoldás a változókor problémáira

Az európai nők többségének a változókor ideje alatt számos problémával kell szembesülnie. E kor egyik legfőbb jellemzőja az egyik nemi hormon, az ösztrogén szintjének a csökkenése. Ennek tudható be a kedélyállapot-változás, a hőhullámok jelentkezése, az ingerlékenység, az elhízásra és csontritkulásra való hajlam.

változó korBizonyított tény, hogy a japán nőket csak nagyon ritkán sújtják a változókor tünetei. Az orvosok megfigyelték, hogy az elsősorban növényi étrendet fogyasztó populációkban a szív és érrendszeri betegségek, a hormonfüggő daganatok és a csontritkulás okozta törések légyegesen ritkábban fordulnak elő. Az ázsiai népesség étrendje merőben eltér a nálunk megszokottól. Ők főleg zsírszegény, gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsökből, és  rendkívül gazdag szójatermékekből készített ételek fogyasztását részesítik előnyben. A fitoösztrogének legfőbb forrása pedig a szója.

A változókor nagyon sok bőrproblémája kimondottan hormonális eredetű. A fitoösztrogén bizonyítottan hatékony az ultraibolya sugárzás káros hatásainak kivédésében. Állatkísérletekben mind a daganatellenes, mind a bőr öregedését gátló hatásuk kimutatható. Antioxidáns hatásukat is kísérletek bizonyítják.

Korral – a csontritkulással párhuzamosan, ahhoz hasonlóan – a bőr kötőszövetének rosttartalma, szilárdsága csökken. A csökkent kollagéntartalmú, szárazabb bőr ráncok kialakulásához vezet. A fitoösztrogének alkalmazásakor a bőr megújul, a kötőszövetek szilárdságának csökkenése megállítható, sőt részben visszafordítható.

A fitoösztrogén tartalmú kozmetikumok regeneráló hatásúak, rendszeres használatukkal a bőr a változókorban is fiatalosabbá feszesebbé tehető.